Font Size

Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Tetapan

Perkhidmatan Yang Ditawarkan Oleh Bahagian Penyelidikan

  • PDF
  1. Membuat kaji selidik mengenai hal-hal yang berhubung dengan aqidah, syariat Islam dan membuat rumusan dari hasil penyelidikan dan cadangan balas untuk pihak berkuasa.
  2. Membuat kajian mengenai pengeluaran makanan dan minuman atau sebarang jenis perdagangan yang menimbulkan keraguan masyarakat tentang halal dan haram.
  3. Mengeluarkan sijil pengesahan halal dan logo halal serta membuat pemantauan dan penguatkuasaan terhadap pensijilan halal.
  4. Kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dalam memperketatkan syarat perlesenan perniagaan barang-barang yang boleh memesongkan aqidah Islam atau berlawanan dengan tatacara Islam.
  5. Membuat operasi bersama dengan Kementerian Keselamatan Dalam Negeri dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna mengenai penyalahgunaan ayat-ayat Al-Quran.
  6. Berkerjasama dengan Pejabat Mufti dan Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan dalam membuat kaji selidik tentang pengajaran atau majlis amal yang menyentuh kesucian aqidah dan syariat Islam. 7. Menyediakan perkhidmatan penterjemahan kepada tulisan Jawi