WAKTU PEJABAT

Ahad-Rabu : 8.00 pagi - 5.00 petang
Khamis : 8.00 pagi - 3.30 petang
Rehat : 1.00 tengahari - 2.00 petang
{Cuti pada Jumaat, Sabtu dan Cuti Umum}

Soalan Lazim Bahagian Dakwah

 1. Adakah semua bahan bacaan keluaran JAHEAIK adalah untuk semua orang awam?

 

Ya, sebagai sebuah organisasi agama, JAHEAIK bertanggungjawab menyampaikan misi Dakwah kepada semua lapisan masyarakat melalui wadah-wadah yang bersesuaian samada bahan bercetak, elektronik ataupun siar raya. Unit Penerbitan di Bahagian Dakwah, JAHEAIK sentiasa mengalu-alukan orang ramai dalam semua lapisan, organisasi kerajaan dan juga swasta serta instituti masjid supaya mendapatkan bahan-bahan bacaan terkini yang terdapat di JAHEAIK.

 

 1. Bagaimanakah caranya untuk saya mendapat bahan-bahan bacaan percuma keluaran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK)?

 

Untuk mendapat bahan-bahan bacaan percuma terbitan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK), tuan/puan bolehlah memohon melalui secara online dengan mengisi BORANG PERMOHONAN UNTUK MENDAPATKAN BAHAN-BAHAN BERCETAK KELUARAN JAHEAIK. Walaubagaimanapun, pihak tuan/puan dikehendaki datang sendiri mengambil bahan bacaan tersebut.

 

 1. Bolehkah saya datang sendiri secara 'walk-in' untuk mendapat bahan-bahan bacaan tersebut?

 

Ya, tuan/puan boleh datang secara terus ke jabatan ini dan dikehendaki mengisi BORANG PERMOHONAN UNTUK MENDAPATKAN BAHAN-BAHAN BERCETAK KELUARAN JAHEAIK.

 

 1. Sekiranya saya ingin mengadakan sesuatu program, bolehkah saya memohon bahan-bahan bacaan keluaran JAHEAIK? Bolehkah saya memohon dalam kuantiti yang banyak?

 

Boleh. Walaubagaimanapun, tuan/puan mestilah terlebih dahulu memohon melalui surat rasmi pejabat/organisasi bagi menyatakan tujuan keperluan bahan bacaan tersebut. Kami akan meluluskan permohonan tuan/puan berdasarkan jumlah peserta yang terlibat.

 

 1. Bagaimanakah untuk saya mendapat khidmat penceramah daripada JAHEAIK?

 

Tuan perlu mengemukakan surat permohonan kepada jabatan ini sekurang-kurangnya dua minggu sebelum tarikh program dengan menyatakan tarikh, tempat dan tajuk ceramah yang hendak disampaikan kepada alamat berikut:-

Pengarah

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan

Kompleks Islam Darulnaim

Jalan Sultan Yahya Petra

15200 Kota Bharu KELANTAN

(u.p : Ketua Penolong Pengarah [Dakwah])

 

 1. Saya ada seorang kawan yang berminat dengan Islam dan beliau telah menyatakan hasrat untuk memeluk agama Islam, dimanakah beliau boleh memeluk Islam dan bagaimanakah cara untuk saya membantu beliau dalam perkara ini?

 

Sekiranya beliau berada di Kelantan, tuan boleh membawa beliau untuk memeluk agama Islam di

 1. Bahagian Dakwah, JAHEAIK atau
 2. Pejabat Agama Jajahan yang berdekatan atau

iii. Mana-mana cawangan PERKIM, ABIM Outreach dan lain-lain atau

 1. Mana-mana masjid berdekatan dan diislamkan oleh Imam

Seterusnya sahabat tuan perlu hadir ke Bahagian Dakwah, JAHEAIK sendiri untuk mendaftar pengislaman beliau dan membawa dua keping gambar berukuran pasport dan kad pengenalan/passport yang masih sah beserta borang pendaftaran pengislaman.

Kemudian sahabat tuan perlu mendapatkan pengesahan di Pejabat Agama Jajahan Kota Bharu dan membawa surat yang telah dikeluarkan oleh Pejabat Agama Jajahan Kota Bharu ke Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) bersama dua keping gambar bagi mengeluarkan Kad Akuan Masuk Islam.

 

 1. Apakah prosedur seseorang untuk memeluk Islam?

 

Seseorang yang ingin memeluk Islam perlu hadir ke Unit Dakwah Ukhuwwah, Bahagian Dakwah, JAHEAIK dengan membawa bersama beliau seorang saksi beragama Islam, kad pengenalan/passport yang masih sah dan empat keping gambar berukuran pasport

 

 1. Saya seorang saudara baru, dimanakah boleh saya belajar untuk saya mendalami dan mempelajari agama Islam

 

JAHEAIK dan MAIK ada menganjurkan kelas pengajian asas Al-Quran dan Fardhu Ain sepanjang tahun pada setiap hari Jumaat bermula jam 8.30 pagi hingga 12.30 tengahari di samping kursus-kursus saudara baru yang lain. Sekiranya tuan berminat, bolehlah hadir ke Bahagian Dakwah, JAHEAIK untuk pertanyaan lanjut.

 

 1. Adakah JAHEAIK menganjurkan Kelas Pengajian Fardhu Ain atau program-program keagamaan?

 

JAHEAIK ada menganjurkan kelas pengajian kepada golongan tertentu iaitu Saudara Baru termasuk Orang Asli dan masyarakat terpilih. Manakala bagi program-program keagamaan diadakan secara berkala seperti Program Membina Generasi Solat, Program Membina Generasi Al-Quran, Kursus Pengurusan Jenazah dan sebagainya.

 

Saudara Baru dan Orang Asli : Ukhuwwah

MGS : Dakwah Halaqah

M@GQ : Dakwah Tarbiah

 

TOP KELGOV PPST
Senarai Masjid di Negeri Kelantan
AMANAT KHAS DKS

LAMAN WEB RASMI JAHEAIK

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!