WAKTU PEJABAT

Ahad-Rabu : 8.00 pagi - 5.00 petang
Khamis : 8.00 pagi - 3.30 petang
Rehat : 1.00 tengahari - 2.00 petang
{Cuti pada Jumaat, Sabtu dan Cuti Umum}

Biodata Pengarah

gmbr dato

Nama :
YB Dato’ Haji Che Mohd Rahim bin Haji Jusoh, D.P.S.K (Kelantan)

Umur :
60 Tahun

Tarikh Lahir :
03 Februari 1962

Tempat Lahir :
Machang, Kelantan

Kelulusan :
B.A (Hons) Dakwah Usuluddin, Universiti Islam, Madinah

Tarikh Mula Berkhidmat :
1 Oktober 1992

 

Sebelum dilantik sebagai Pengarah di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan, YB Dato' pernah bertugas sebagai Pegawai Hal Ehwal Islam di Mahkamah Qhadi Besar Kelantan mulai dari 01 Oktober 1992 dan seterusnya pada 16 November 1992, beliau ditempatkan di Pejabat Qhadi Gua Musang sebagai Pegawai Hal Ehwal Islam. Pada 16 Julai 1998, beliau bertugas sebagai Qhadi Jajahan Kota Bharu di Pejabat Qhadi Jajahan Kota Bharu. Pada 11 April 2004, beliau telah menanggung kerja menjalankan tugas-tugas Ketua Penolong Pengarah (Undang-Undang Keluarga) disamping menjalankan tugas-tugas hakikinya. Pada 01 Januari 2008, YB. Dato' telah diamanahkan untuk menjadi Timbalan Mufti di Jabatan Mufti Negeri Kelantan. Pada 01 Oktober 2010, beliau telah dilantik sebagai Pengarah di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan dan telah bersara wajib pada 03 Februari 2022. Kini, beliau telah menyambung perkhidmatan kontrak sebagai Pengarah di jabatan ini.

Perutusan Pengarah

 

   gmbr dato

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bersyukur kehadrat Ilahi yang dengan izin Nya dapat kita bersama di Laman Web Rasmi Jabatan Hal Ehwal Agama    Islam Kelantan (JAHEAIK). Sebagaimana yang sedia maklum, sesungguhnya perubahan dan kemajuan pesat dalam  persekitaran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) sepanjang abad ini telah mengunjurkan kesan yang signifikan  terhadap pembangunan sistem pengurusan organisasi di peringkat domestik dan global. Justeru, kemampuan untuk  meraih manfaat yang timbul daripada kemajuan teknologi ICT banyak bergantung kepada keupayaan dan kapasiti  sesebuah organisasi untuk membuat penyesuaian dengan lancar dan menerima perubahan yang berlaku.

 

Dalam masa yang sama, untuk mempertingkatkan lagi peranan JAHEAIK dalam memberi perkhidmatan kepada pelanggan sebagai sebuah Jabatan Agama yang mentadbir dan mengendalikan pembangunan dan pengurusan Hal Ehwal Agama Islam di Negeri Kelantan, jabatan akan turut berfungsi sebagai Pusat Maklumat Sehenti (One Stop Information Center) yang mampu memberi nilai tambah kepada mutu perkhidmatan di jabatan ini.

Sehubungan itu, melalui pengurusan kandungan laman sesawang yang baru dirangka ini maka akan dapat memastikan JAHEAIK menyalurkan maklumat perkhidmatan kepada semua pihak dan masyarakat amnya yang ingin mendapatkan maklumat awal mengenai perkhidmatan yang disediakan sebelum berkunjung ke jabatan ini.

Dalam menempuh era globalisasi dan mengurangkan jurang digital, kita perlulah memperkasakan diri dengan menyediakan pelbagai maklumat yang berguna bagi melaksanakan fungsi dan peranan utama organisasi. Oleh yang demikian, adalah menjadi hasrat JAHEAIK untuk memastikan semua aspek pengurusan dan pentadbiran hal ehwal Islam diurus dengan penuh amanah dan berhikmah melalui pengamalan nilai-nilai murni yang dikongsi bersama sesuai dengan imejnya sebagai sebuah agensi Islam dan dipertingkatkan melalui pembudayaan dan penggunaan ICT adalah merupakan satu kemestian dalam melengkapkan diri di kalangan warga kerja di jabatan ini dan memperkemaskan serta melonjakkan sistem penyampaian kerajaan menjadi lebih cekap dan berkesan.

Laman Web Rasmi ini merupakan saluran komunikasi yang penting dalam menyediakan perkhidmatan dan penyebaran maklumat kepada pengguna kerana ianya dapat dicapai di mana jua tanpa mengira had masa. Selain itu, saya berharap portal ini dapat menyediakan semua maklumat yang tepat dan terkini bagi memenuhi kehendak kakitangan awam agensi yang lain dan juga orang awam.

Dengan ini, saya berharap melalui penggunaan perkhidmatan ini sebagai langkah awal ke arah kerajaan eletronik, JAHEAIK dapat bersama menyumbang ke arah mewujudkan penyaluran maklumat yang diperlukan oleh pelanggan dan masyarakat awam umumnya selaras dengan kemajuan Negara kita yang semakin pesat membangun. Saya juga mengalu-alukan sebarang komen dan pandangan yang membina daripada pihak anda semua dalam memantapkan lagi pengurusan maklumat dan perkhidmatan yang disediakan dalam laman ini.

Wassalam,

Yang Berhormat Dato' Haji Che Mohd Rahim bin Haji Jusoh
Pengarah
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!